Von der Geschichte befreit

Benndorf Mai 2015 Pl NL>Benndorf Mai 2015 DBenndorf Mai 2015 NL

Jorrit van den Ham, begeleider

foto-49Jorrit van den Ham is een veelgevraagd lied- en koorbegeleider en treed met vocalisten op in binnen- en buitenland. Hij geeft onder anderen concerten voor de Stichting Muziek In Huis en de Vereniging Vrienden van het Lied. Hij werkte mee aan opera producties van onder andere de Reisopera, Opera Festa, Opera op Zak, Strass Theater en de Gooise Operette. Daarnaast is hij vaste begeleider bij het Volendams Operakoor. Tevens maakt Jorrit deel uit van het educatieteam van de Nationale Opera.

Naast vele solistische optredens in Nederland gaf Jorrit van den Ham de afgelopen jaren enkele concerten op buitenlandse podia. Zo had hij een aandeel in een Preisträgerkonzert van het Mozarteum te Salzburg en trad op in St. James Church en Regent’s Hall te Londen. Hij gaf ook concerten in Frankrijk, Italië en Oostenrijk, speelde tijdens het pianofestival in Feuchtwangen en trad op voor de Beethoven Society of Europe in Londen.

Jorrit van den Ham werd op dertienjarige leeftijd toegelaten tot de afdeling ‘jong talent’ van het Hilversums Conservatorium. Een jaar later zette hij zijn pianostudie voort bij Marjes Benoist aan het Conservatorium van Amsterdam. Onder de hoede van Hakon Austbö en Naum Grubert behaalde hij zijn masterdiploma in 2006.
Hij volgde masterclasses bij Clifton Matthews, Jacques Rouvier en Rudolf Jansen (liedbegeleiding). Daarnaast studeerde hij intensief bij Peter Feuchtwanger in Londen en volgde diens masterclasses aan het conservatorium van Sion en het Mozarteum in Salzburg.

In 2013 ontving hij een stipendium van Richard-Wagner-Verband Trier-Luxemburg ter ondersteuning van zijn verdiensten als begeleider in het operarepertoire.