Heden Avond Lola Blau!

Nederlandse première van de musical van Georg Kreisler

Heute Abend: Lola Blau!

Heute Abend: Lola Blau is een muzikale voorstelling over een jonge Joodse actrice, die na de annexatie van Oostenrijk door nazi Duitsland in 1938 naar de Verenigde Staten vlucht om daar carrière te maken. Op Broadway en in Hollywood wordt ze een gevierde show-ster, maar alcohol, drugs, eenzaamheid en heimwee spelen haar parten. Wanneer Lola Blau na de oorlog terugkeert naar haar vaderland, merkt ze dat de mentaliteit van de mensen weinig veranderd is.

De voorstelling over een zangeres die na 21 jaar afwezigheid weer in haar vaderland speelt, is soms uitgelaten en vrolijk, soms frivool, dan weer woedend en uiteindelijk melancholisch. Deze musical – een onewoman show – neemt het publiek mee op een achtbaan van emoties in cabaret-achtige liederen en scherpzinnige teksten.

Productie: stichting Vraag, Regie: Klaus Bertisch ,Spel / zang: Esther Linssen


En aan de piano: Jelena Popovic

Heden avond: Lola Blau! Is een logisch vervolg op de voorstelling Lebensbaum die vorig seizoen in het theater speelde. Was Lebensbaum een 
biografisch verhaal over herkenning,
 acceptatie en het verdringen van het
 verleden, Heute Abend: Lola Blau gaat
 nog een stuk verder. Het feit dat de
hoofdfiguur terugkeert naar Europa om
vast te stellen dat er weinig veranderd
is sinds de oorlog, mag ons erop attent
maken dat we politiek gezien
tegenwoordig in een conservatieve beweging zitten waarin de discriminatie van mensen met een andere achtergrond, religie of seksuele geaardheid steeds bedreigender wordt. Alsof we niets geleerd hebben… Met een voorstelling als Heute Abend: Lola Blau kunnen we bijdragen aan het niet vergeten en niet verdringen van de geschiedenis en reageren we op deze tendensen in de maatschappij. Via Lola Blau kunnen we proberen in onze tijd op een onderhoudende manier te leren en een bijdrage te leveren aan meer tolerantie en acceptatie. Ook entertainment mag een boodschap hebben.